onsdag 1 september 2010

För lite svärta i politisk komedi

Anja Lundqvist och Anna Åström, mor och dotter i
Kvinna under solen. Foto: Petra Hallberg
På Stockholms Stadsteaters Klarascen är det dagarna efter valet. Inget av blocken har fått egen majoritet. Socialliberalerna, ett parti som varken är höger eller vänster, är vågmästare och deras partiledare Anna Kruse går hemma och väntar på samtalet från talmannen. Samtalet som ska ge henne den ministerpost hon jobbat så hårt för och offrat så mycket för.

Louise Boije af Gennäs politiska komedi Kvinna klädd i solen visar vad detta offer består av. Äktenskapet knakar. Tonårsdottern är en ung cyniker på väg bort. Men framför allt har Anna Kruse, utmärkt spelad av Anja Lundqvist, offrat sig själv. 20 är i politiken har gjort henne till en manipulativ och skrupelfri exhibitionist för vilken makten betyder allt.

Är det sådana politiker är? Är det så man måste vara för att ta sig till toppen? Louise Boije af Gennäs pjäs bygger på och utnyttjar fördomarna mot politiker och journalister. Här finns givetvis också en journalist, som tycks mer intresserad av att umgås med än att granska politiker, vilket Anna Kruse inte är sen att utnyttja.

Det är tänkt att vara roligt och är det bitvis också. Pjäsen fångar skickligt upp tidsandan och bryter av med några dansnummer à la Let’s dance. Men bara den som vågar vara allvarlig  blir riktigt rolig. Nu är det för mycket fördomsbekräftande och det blir lite för trivsamt för att vara riktigt angeläget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar