onsdag 8 september 2010

Politiker som går och som stannar kvar

Den kommunale maratonmannen, Erik
Langby (M)  har styrt Nacka i 28 år
Ungefär var tionde som nästa vecka väljs till fullmäktige i kommun eller landsting kommer sannolikt att hoppa av sitt uppdrag innan mandatperioden är slut. Om den nyvalde är ung är risken för avhopp större. Tre år in i den nuvarande mandatperioden hade nästan var tredje ledamot under 25 lämnat sitt uppdrag.

Frågan är om detta är ett demokratiproblem. När det gällde de unga beror avhoppen ganska sällan på att de var missnöjda med uppdraget som sådant. Förklaringarna finns oftast utanför fullmäktigesalen. Vanligaste orsaken var att man flyttat för jobb eller studier. Fyra år är en lång tid om man är i 20-årsåldern och mycket kan hända.

Bland toppolitikerna har avhoppen varit rekordmånga den här mandatperioden, skriver Dagens Samhälle.  8 landstingsstyrelseordförande och 75 KS-ordföranden har lämnat sina uppdrag.. Mest uppmärksamhet fick Kristina Axén Olins uttåg ur Stockholmspolitiken. Medan andra gått till nya tunga uppdrag, som till exempel Trollhättans förra kommunalråd Gert-Inge Andersson (S), som nu är ordförande i Västra Götalandsregionen.

Men en del sitter kvar mandatperiod efter mandatperiod. Maratonlistan toppas av Erik Langby (M) som varit KS-ordförande i Nacka sedan januari 1983 och som kandiderar för en ny period. Nackas införande av fotvårdscheckar var första steget i den valfrihetsrevolution, som präglat svenska kommuner det senaste decenniet.
”Fotvårdscheckarna var ett litet system, men stod för en viktig princip och det var bra att komma igång. Sen följde hemtjänst, skolan och efter det en rad andra områden. Poängen är att det inte är vi politiker som är beställare, det är medborgarna, som ska bruka tjänsterna”, säger han till Dagens Arena som besökt Nacka i sin genomgång av partiernas mönsterkommuner.

.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar