måndag 6 september 2010

Södertälje hör till kommuneliten

Passerade Lagoland i helgen, det vill säga Södertälje där Anders Lago (S) är högprofilerad kommunstyrelseordförande. Södertälje är duktiga på att tänka nytt, vilket nog delvis beror på att man därtill varit nödda och tvungna eftersom den stora flyktinginvandringen från Irak ställt kommunen inför stora utmaningar.
Den som mötte Anders Lago i Almedalen behövde inte tvivla
på varifrån han kom
Man är också duktiga på att tala om hur duktiga man är. Anders Lago är en flitig gäst i olika TV-soffor. Senast i SVT:s Gomorron i fredags där han talade om Södertälje som Sveriges internationella huvudstad. En slogan kommunen nyligen fått officiellt godkänd av Patent- och registreringsverket. Motpart i tvisten var inte Sveriges officiella huvudstad utan fastighetsbolaget Hufvudstaden, som menade att kommunens slogan innebär ett ”otilbörligt utnyttjande” av fastighetsbolagets goodwill". Ett argument för Södertäljes sak är att de, enligt SCB,står 17 procent av Sveriges handelsöverskott.

Södertälje tillhör också de svenska elitkommuner som i dagarna är samlade i Prag för att utbyta erfarenheter av kvalitetsarbete. Det är de 16 kommuner som varit nominerade eller vunnit utmärkelsen Sveriges Kvalitetskommun som  träffas i SKL:s regi. Om detta och om Södertälje skriver jag om i första numret av nyhetsbrevet Kvalitet & Förnyelse, som kommer nästa vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar