måndag 13 september 2010

Mätt är mätt, men är det rätt?

Det här tycks vara en morgon utan en ny opinionsmätning. Det känns lite tomt, men man får väl utgå från att läget är oförändrat, trots att Stellan Skarsgård deklarerat att han stödjer de rödgröna. Effekterna av duellen mellan Sahlin och Reinfeldt i SvT igår kväll lär säkert mätas under dagen. Om inte annat av partierna själva, men då är det inte säkert vi får veta resultatet. Opionionsinstituten har högkonjunktur just nu. I dagens Svenska Dagbladet granskas denna bransch. Mätningarna av partisympatier utgör en liten del av verksamheten. De kan närmast ses som ett varumärkesstärkande säsongsarbete som ska öppna dörrar för andra uppdrag.
SvD diskuterar också mätningarnas betydelse för väljarnas beteende. De har en ganska stor effekt tror professor Jesper Strömbäck: ” Ett parti som har medvind i opinionsundersökningarna har lättare att mobilisera sina kampanjarbetare och ingjuta energi i kampanjen”.
Att döma av olika partiföreträdares Facebook-uppdateringar har han rätt. De rödgröna är sammanbitet beslutsamma, alliansföreträdarna glatt segervissa. Samtidigt som alla påminner varandra om att det är på söndag det avgörs och betydelsen av att få folk att rösta.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar