onsdag 29 september 2010

Trist med politisk okultur

Det finns en politisk okultur i Sverige, skrev DN:s förre chefredaktör Hans Bergström i en krönika efter valet. Han regerade mot att valets förlorare inte gratulerade motståndarna, vilket är en självklarhet i hans nuvarande hemland USA. ”Detta är mer än en ritual. Det är en markering av att väljarnas utslag accepteras och att demokratins spelregler fungerar.”
Kommunals ordförande Annelie Nordström betedde sig amerikanskt och gratulerade Fredrik Reinfeldt, vilket gett henne kritik. På Kommunals webb förklarar hon varför:

”För det första så är det ganska vanligt, för att inte säga kutym, att gratulera någon till en vinst. För det andra så måste vi acceptera valutgången och ha respekt för alla de människor som inte röstade som vi ville. Och också agera utefter konsekvenserna av folkets röst. De rödgröna vann inte – det gjorde alliansen.”

I det ovissa och lite överspända läge som nu råder är det viktigt att, likt Annelie Nordström, uppträda korrekt, också mot motståndare. Och, att vara strategisk. Om man vill få Sverigedemokrater att tänka om är det knappast smart att använda sig av mobbning. Jag tycker att det är oroande många som den senaste tiden markerat sitt ogillande av ideologier som utpekar vissa grupper som mindre värda med argument som pekar ut vissa grupper som mindre värda.

Jag har också svårt att förstå fackförbund som, likt Vårdförbundet och Transport, nekar Sverigedemokrater medlemskap, som DN rapporterar om idag,  Den svenska kollektivavtalsmodellen ger facket en speciell roll, att då utestänga folk för deras åsikters roll gör att den modellen riskerar att ifrågasättas.

2 kommentarer:

  1. Man kunde nästan tro att jag skrivit det själv. Mycket bra

    SvaraRadera
  2. Bra tänkt & skrivet. Kanske man får vara så ego att man får rekommendera en egen epistel i ämnet?!
    http://www.vfagersta.se/kronika.htm

    SvaraRadera