En konstig valrörelse slutade med en konstig valkväll. Socialdemokraterna hade gjort sitt sämsta val sedan 1914 och hyllade sin partiledare som en vinnare. Moderaterna har fördubblat antal mandat sedan 2002, men kan inte vara riktigt glada eftersom man inser vilket komplicerat läge som väntar. Bara hos Sverigedemokraterna stod glädjen högt i tak, men där skålades och skrålades det desto mera. Ett mångårigt, målinriktat arbete hade gett resultat. Slutet på valrörelsen gick deras väg, inte minst tack vare att de etablerade partierna gav dem möjlighet att spela martyrrollen.
Inte för att jag tror att det spelade så stor roll för de Sverigedemokrater som valvakade i källarlokalen på Gärdet i Stockholm, men faktum är att partiet hade dubbel anledning att fira. Sverigedemokraterna hade också stora framgångar i kommunvalet. Förra mandatperioden hade partiet 280 mandat i 144 kommuner, nu har man 609 mandat i 245 kommuner, skriver Dagens Samhälle. Men det återstår att se på hur många av dessa platser man har folk som är villiga att åta sig fullmäktigeuppdragen. Minst 54 av partiets 280 platser har stått tomma den gångna mandatperioden.
Socialdemokraterna kan, om man vill söka tröst för riksdagstappet, konstatera att man tappar mindre i kommunvalet. Man behåller makten i Göteborg och Malmö, om än med knapp marginal. Många traditionella s-väljare tycks ha större förtroende för sina lokala företrädare än för Mona Sahlin. Men i Stockholm sitter alliansen kvar i såväl Stadshuset som i landstinget.
För övrigt kan från kommunvalet rapporteras att moderaterna i Vellinge och Täby hamnar under 50 procent, att vänsterpartiet tappar 2,4 procent i Fagersta. "Men 55,9% får vara ok" säger Stig Henriksson på Facebook. Kristdemokraterna nådde inte 50 procent i Markaryd, utan fick nöja sig med en procentenhets ökning till 45,2. Starkaste s-fästet är Smedjebacken, där partiet fick 59,7 procent.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar