tisdag 21 september 2010

Ge inte SD så mycket spelutrymme


Jimmie Åkesson i en av gårdagens många intervjuer.
Alla var inte lika tuffa som K-G Bergström. Foto: SvT
Sverigedemokraterna vann inte valet. 94,3 procent av väljarna röstade på andra partier. Demokratin är inte hotad. Sverige är inte kallare eller mer främlingsfientligt än förra veckan. Men en del som vi länge blundat för har blivit mer synligt. I stället för att önska att vi skulle kunna fortsätta blunda borde vi diskutera vad det beror på att vissa grupper lockas av ett främlingsfientligt parti och vad vi kan göra åt det.

Det är betydligt viktigare  än vad som eventuellt, kanske skulle hända om Sverigedemokraterna skulle rösta med de rödgröna när det gäller den svenska Afghanistaninsatsen. En fråga jag hörde vridas och vändas i åtskilliga radio- och TV-sändningar igår. En fråga där jag utgår från att de sju övriga partierna ser till att SD inte får något inflytande. Annars skulle jag bli allvarligt bekymrad .

Vi har ett flerpartisystem, men årets val var i hög grad ett blockval. Nu har väljarna sagt sitt och det ena blocket blev otvetydigt större än det andra. Då borde det mindre kunna säga:
OK detta var inte vad vi önskade, men vi får gilla läget. Vi ska driva en aktiv opposition, men kommer inte att utnyttja det parlamentariska läget för att försvaga regeringen och vi kommer inte att skapa spelutrymme för SD. Det större blocket borde då svara med ett tack för deras ansvarstagande och ett löfte att göra vad de kan för att underlätta arbetet i riksdagen.
Det är en modell som har fungerat i Norrköping den senaste mandatperioden. Där är socialdemokraternas förre partisekreterare Lars Stjernkvist kommunalråd. Han har säkert kvar telefonnumret till Sveavägen och borde ringa och prata med dem som styr idag.
Men Sverigedemokraternas framgång innebär också en annan risk. Att demokratins värnare tar till odemokratiska metoder. Det känns konstigt med demonstrationer utanför riksdagshuset mot ett valresultat. De 20 Sverigedemokraterna sitter i riksdagen med samma rätt som de övriga 329 och måste behandlas med samma respekt. Deras politik och deras åsikter ska bekämpas genom argumentation och diskussioner, inte med demonstrationer i eller utanför kammaren. Allt annat är att göra demokratin en otjänst.

1 kommentar:

  1. Tack för fin och seriös kommentar! Synd att Du lämnat Dagens Samhälle, där Din efterträdare i en "krönika" kallar SD:s ledare för "Jimmie Brun" o s v. Vi vinner inget på att medverka till en medial brutalisering (också). Det räcker med den politiska.

    SvaraRadera