lördag 25 september 2010

Tillbaka i gamla spalter

I 29 år jobbade jag på Vestmanlands Läns Tidning i Västerås. Jag skrev om det mesta från mulleavslutningar till prins Bertils begravning, men mest var det samhällsfrågor av olika slag. 2000 slutade jag för att bli chefredaktör på KommunAktuellt. I dagens VLT hade jag för första gången på tio år en text på nyhetsplats, en krönika om valet med Västeråsperspektiv. Här är texten:

Nu behövs en Västerås-
modell som håller i fyra år
Oavsett var det sista mandatet hamnar när rösträkningen till slut är klar på måndag blir tre Sverigedemokraterna av allt att döma vågmästare i Västerås. Eftersom de etablerade partierna är överens om att SD inte ska få något inflytande krävs nu nytänkande.

Alliansen kommer säkert att göra vad de kan för att locka tillbaka Miljöpartiet. Nu med det nya argumentet att förhindra att SD blir vågmästare. Ett tungt argument, men frågan är om det räcker för att få MP:s nya lokala språkrör att än en gång kliva över blockgränsen.
Sannolikt krävs en bredare samverkan. Ett formaliserat samarbete mellan socialdemokraterna och de borgerliga vore historiskt för Västerås, men inte särskilt ovanligt. I landets kommuner finns åtskilliga exempel på blocköverskridande styren i alla tänkbara blandningar. I Vadstena styrde moderater och socialdemokrater ihop förra mandatperioden. I Uppland-Bro gick S och FP ihop sedan en ensam Sverigedemokrat skapat kaos genom att spela ut de båda blocken mot varandra

Västerås är inte ensamma om att ha hamnat i ett ovisst läge efter Sverigedemokraternas valframgångar. I 87 kommuner och 5 landsting fanns efter den första röstsammanräkningen ingen klar blockmajoritet. I 30 kommuner har SD precis som i Västerås en möjlig vågmästarroll. Lösningen blir säkert nya mer eller mindre okonventionella samarbeten.
Sverigedemokraterna har mer än tredubblat antalet mandat och finns nu i 85 procent av landets kommuner. I Västmanland tog SD för första gången mandat i samtliga kommuner och i landstinget. Framgången riskerar dock att leda till tomma stolar i fullmäktige. I Arboga, Fagersta, Kungsör, Köping och Sala har partiet fått fler mandat än man hade namn på valsedlarna.

Erfarenheterna från den gångna mandatperioden är att SD, även där de har folk på sina fullmäktigestolar, får ett mycket begränsat inflytande. Rent matematiskt har partiet haft vågmästarställning i 45 kommuner, men bara i 7 har de faktiskt kunna avgöra omröstningar i fullmäktige. På övriga orter gör tomma stolar eller partiernas överenskommelser att SD stängs ute från inflytande. Däremot har partiet på många håll använt fullmäktiges talarstol till att argumentera i flyktingfrågan, oavsett vilken fråga som stått på dagordningen.
Norrköping har fått störst uppmärksamhet för sin samverkan mot SD. Norrköpingsmodellen innebär att Socialdemokraterna och Moderaterna kommit överens om att det största blocket får makten och kommunalrådsposterna. En modell som skulle kunna tillämpas i Västerås. Förutsatt att något block blir störst. Annars är det upp till partierna att hitta en Västeråsmodell, som håller i fyra år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar