torsdag 23 september 2010

Nu kan alla se att varje röst räknas

Antagligen sitter det ett gäng i grunden folkpartistiska värmlänningar och göteborgare och bittert ångrar sitt soffliggande i söndags. De borgerliga var bara 7 röster från ett mandat i Värmland. I Göteborg fattades det 19 röster.

Det är en gigantisk demokratiskola som just nu pågår. Aldrig förr har det blivit så tydligt att varje röst räknas och har betydelse. I TV-inslag har vi kunnat se med vilken noggrannhet röstsedlarna behandlas. Det är inte längre bara färgglada stolpar som reser sig ur intet under valvakan. Bakom siffrorna ligger allas våra röster, som alla spelar roll. Bättre argument har jag svårt att tänka mig för dem som  ska vara kommunala demokratiutvecklare eller partipolitiska röstvärvare i nästa val.
Sven-Erik Bucht (S) kryssade sig
från Haparanda till riksdagen

Ett annat spänningsmoment i rösträkningen är kryssen till personvalen. Där visar det sig att det lönar sig att vara en profilerad kommunpolitiker om man vill till riksdagen. Sven-Erik Bucht (S) i Haparanda fick 16 000 kryss. Roger Haddad (FP) i Västerås kryssade sig förbi förstanamnet Agneta Berliner. Andra kommunala profiler som nu försvinner in i den anonyma tillvaron i riksdagen är Hans Ekström (S), Eskilstuna och Peter Persson (S), Jönköping, som båda var förstanamn i sina län. Jag tror att de rätt ofta kommer att längta tillbaka till den handfasta kommunpolitiken där man är närmare såväl besluten som medborgarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar