onsdag 18 augusti 2010

Valet viktigare än framtiden

Det är svårt att få politiker att tala om framtidsfrågor under en valrörelse, är en gammal sanning som bekräftades på nytt idag. Mats Odell (KD) och Thomas Östros skulle debattera kommunalekonomiska frågor på Kommek, den kommunalekonomiska mässan i Malmö. Jag hade som debattledare strängt tillhållit dem att debatten skulle handla om finansieringsprincipen, balanskravet och utjämningssystemet och annat som kunde vara intressant för de 900 kommunekonomerna i publiken.
Men de båda kom snabbt in på de politiska dagsfrågorna. Antagligen för att det är där deras åsikter går mest isär. När det gäller de övergripande kommunala frågorna har de en rätt stor samsyn. Dessutom finns det ju utredningar att hänvisa till när det gäller utjämningssystemet, balanskravet och demokratifrågor.
Kanske blir det ytterligare en utredning. Om välfärdens långsiktiga finansiering, som Borgkommissionen föreslog i somras. Varken Mats Odell eller Thomas Östros var främmande för tanken. Även om ingen av dem egentligen trodde att det problemet var så stort som kommissionen och tidigare SKL:s beredning hävdat. Det löser sig nog om verksamheterna effektiviseras och fler kommer i jobb. Det kan man ju alltid hoppas, men det är oroande att rikspolitiker tar så lätt på den här frågan.

Lästips:
Lars-Göran Bengtsson, alias Anders Jansson, Svinarps starke man
Kommunalrådet Lars-Göran Bengtsson från Svinarps kommun i Norra Skåne tog hem mest applåder under Kommekinvigningen. TV-serien Starke man, om livet i Svinarps kommunhus, kan räkna med många tittare i den här gruppen när den drar i gång 26 september.
Förslaget om en butler i tunnelbanan får ses som valrörelsen hittills mest hånade förslag. Men Ilija Batljan ångrar det inte eftersom det gett så mycket publcitet säger han till Dagens Samhälles webb-TV från Kommek.
Den eviga regionfrågan
Kommunminister Mats Odell tog inte upp regionfrågan i sitt inledningsanförande på årets Kommek. För två år sedan sa han att frågan skulle vara löst "på torsdag", påminner Sacos samhällsekonomiske chef Gunnar Wetterberg på Sydsvenskan Debatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar