måndag 16 augusti 2010

Den dubbla bilden av Malmö

Ilmar Reepalu intervjuas om bil-
den av Malmö på Kommek.
Mediebilden av Malmö har på senare tid i hög grad präglats av våld och oroligheter. Ungdomskravaller i Rosengård och flera gänguppgörelser med skottlossning har fått stor uppmärksamhet. Även om statistiken visar att våld inte är vanligare i Malmö än i Stockholm och Göteborg är skåningarna otryggare. ”Folk i Skåne upplever att de lever i en våldsam miljö – vilket inte är sant, säger kriminologen Robert Andersson till tidningen Fokus.

Samtidigt finns det ett annat Malmö. Ett snyggt, väldesignat och miljöanpassat Malmö med Turning Torso som utropstecken. En delvis omvandlad stad som fått stor uppmärksamhet i byggkretsar och som  ledde till att kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (S) nyligen toppade listan över de 100 mäktigaste inom design och arkitektur i branschtidningen RUM.
Om dessa båda bilder av staden och om vad som kan göras för att förändra bilden av det våldsamma Malmö ska jag samtala med Ilmar Reepalu på Kommek på torsdag. Samtalet sker på mässcenen och är det första av fem. Efter Reepalu följer samtal med Anders Lago (S) Södertälje om kommunala bolag, Henrik Ripa (M), Lerum om kommunal organisation, Kommunalekonomernas avgående ordförande Anneli Lagebro om vilka ekonomifrågor som är mest aktuella och avslutningsvis Raymond Svensson (C)¨, Haninge om medborgarbudgetar. Det blir en intensiv förmiddag.

Dagens lästips:
Partierna ringer på
Mindre än fem veckor kvar till valet. Igår hade jag hembesök av såväl folkpartister som moderater med kampanjmaterial. Snart kommer nog de andra också och ringer på, att döma av en artikel i Dagens Nyheter om partiernas valstrategier.

Bloggar en maktfaktor
Blogganade har inneburit helt nya möjligheter för att synliggöra sådant som andra vill marginalisera, skriver på Aftonbladet Debatt.John Aravosis, chefredaktör för AMERICAblog.com, nyligen aktuell med sina avslöjanden om BP:s redigerade bilder och  Alexandra Einerstam, som har bloggen hbt-sossen.,

Läs den med ett leende
Idag var första dagen på nya jobbet för min efterträdare Mats Edman, som intervjuas på webbplatsen om sina planer för Dagens Samhälle. Han vill göra tidningen med "hjärta, känsla och en gnutta arsenik".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar