torsdag 26 augusti 2010

En kommun olik alla andra

Mitt första journalistjobb hade jag som lokalredaktör i Fagersta under tidigt 1970-tal. På den tiden var kommun och arbetarekommun samma sak. Alla viktiga beslut fattades i arbetarekommunen och genomfördes sedan i kommunhuset. Till slut tröttnade fagerstaborna. I valet 1998 gick socialdemokraterna från 21 till 10 mandat. En regnbågsallians ledd av Stig Henriksson (V) tog över.

I senaste valet fick vänsterpartiet 58,3 procent. Årets val lär inte förändra mycket. I Dagens Samhälles lista över säkra fortsatta röda enpartivälden finns Fagersta med. Annars visar tidningens genomgång att det finns fler gamla s-kommuner som riskerar det som Fagersta upplevde på 1990-talet. Om opinionssiffrorna står sig, hänger den egna s-majoriteten löst ibland annat Piteå, Örnsköldsvik, Ånge, Älvsbyn och Trollhättan.

För den som vill läsa mer om Fagerstas utveckling från brukssamhälle och krisort till Sveriges mest välskötta kommunekonomi, rekommenderas ett reportage av fagerstafödde Jerker Jansson hos kulturtidskriften Voltaire. Ett citat från Stig Henriksson där känns extra aktuellt så här i valrörelsen ”Man kan inte finansiera offentliga jobb med offentliga jobb.”.

1 kommentar:

  1. Stig Henriksson26 augusti 2010 16:06

    Ja, men det låter som en spännande kommun....

    Mvh

    SvaraRadera