måndag 30 augusti 2010

Om fullmäktigefrånvaro, Kommunal Ekonomi och mera Fagersta

'Förkastlig frånvaro från fullmäktige
Sven-Erik Österberg (S) är en flitig politiker. Denna flit utövar han dock på andra arenor än kommunfullmäktige i Skinnskatteberg, där han är ledamot. Han har bara varit med på två av elva möten visar en sammanställning som Dagens Nyheter gjort av närvaron bland riksdagspolitiker med dubbla uppdrag.”Rent demokratiskt är det väldigt förkastligt. De fyller en plats där de inte engagerar sig", säger Marie-Louise von Bergmann-Winberg, professor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet. Det är bara att hålla med, det måste finnas andra sätt för rikspolitikerna att behålla kontakten med hemkommunen än en tom stol fullmäktige.

Kortsiktiga politiska löften
Ett stort och välförtjänt grattis till Årets kommunalekonom SKL:s Stefan Ackerby.En lågmäld man med hög integritet och gedigna kunskaper. Han presenteras i nya numret av Kommunal Ekonomi som kom ut till Kommek och nu även finns att läsa i sin helhet på nätet. Läser man den bakifrån kommer man snabbt till min krönika som handlar om kortsiktigheten i politiska löften under Almedalsveckan. En fråga som är än tydligare nu när valrörelsen går på högvarv. Maxtaxa i äldreomsorgen tyder till exempel inte på någon stark medvetenhet om problemen med välfärdens framtida finansiering.

Mer uppmärksamhet för Fagersta
Fagersta och Stig Henriksson får fortsatt uppmärksamhet. Idag är det Dagens Arena som skriver om kommunen under rubriken ”Upp- och nervända världen”. Själv tycker Stig Henriksson att hans ideologiska hemvist är klar, men andra som IF Metalls avdelningsordförande Sune Andersson är tveksamma:.”Han är som en företagsledare, väldigt skicklig på att driva företaget Fagersta kommun. Men ideologiskt skulle han lika gärna kunna vara socialdemokrat eller ljusblå moderat, säger Sune Andersson till Dagens Arena.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar