fredag 27 augusti 2010

Politiker som är större än sitt parti

Roland Åkesson har gjort Mönsterås till centerns mönsterkommun.
Foto: Mönsterås kommun
Skillnaden mellan kommunval och riksdagsval blir tydligast i kommuner där det finns profiler, som genom sitt lokala engagemang får folk att bortse från vilket parti de representerar. Stig Henriksson har fått 58,3 procent av fagerstaborna att rösta på Vänsterpartiet. I Markaryd fick KD 44 ,3 procent mycket tack vare Bengt Germundsson. Centerns främste lokale röstdragare är Roland Åkesson, som gav partiet 47 procent av rösterna i Mönsterås, som uppmärksammas i ett reportage i Dagens Arena. Rubriken är ”I Rolands rike”, för att detta beror på Roland Åkesson råder det inget tvivel om.

Hans egen förklaring till populariteten är tillgänglighet: "De träffar mig eller andra centerpartister nere på gator och torg. De kan lyfta luren och ringa kommunstyrelsens ordförande och jag försöker lyssna så mycket jag hinner”. Markarydsborna tycks hålla med: ”Roland brukar synas runt om i staden – och det är inte bara det att han syns – han brukar också hälsa på folk.”

I artikeln kallas Mönsterås ”centerns mönsterkommun”, tack vare sina satsningar på det lokala företagandet. Däremot får man kritik av oppositionen för sitt sätt att sköta skolorna. Mönsterås hamnar lågt i Öppna jämförelser för grundskolan. Hade pengarna satsats på skolan i stället för på att betala av lånen hade läget varit bättre, tror Robert Rapakko, som har den otacksamma rollen att vara oppositionsråd i Rolands rike,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar