lördag 14 maj 2011

Ådalen 31 lever i familjens historia

En av många artiklar som skildrar hän-
delserna i Lunde den 14 maj 1931
Ådalen 31 är en del av min familjehistoria. Morfar och morbror Thure jobbade i Utansjöfabriken och fanns med i ledet. Ju äldre morbror blev desto längre fram hamnade han i sina berättelser. Min mamma var sex år när det hände och berättade hur de som varit där kom gående med tunga steg från båten. Hennes kusin John var fanbärare. Fanstången var splittrad där knoppen och emblemet brutits ur, berättar Birger Norman i sin klassiska berättelse Ådalen 31, som utkom 1968 och nu finns i nyutgåva. John Westling anklagades för att ha använt fanan som tillhygge, något han bestämt förnekade för Birger Norman:

”Jag slogs aldrig med fanan! Jag var inte sådan, jag hade inte en sån uppfostran och inte den läggningen.”

Att fanbäraren på monumentet i Lunde, som restes vid 50-årsjubileet, är mammas kusin John råder inga tvivel om i min släkt.

Under barndomssomrarnas besök hos mormor i Utansjö hörde utflykter länga Höga kusten till programmet. Ofta stannade vi till i Lunde, fick höra historien återupprepas och platserna utpekade för oss. Även trädet där Eira Söderberg stod när hon träffades av rikoschetten. När jag själv fick barn och tog med på utflykter hände det att vi fikade vid Lundemonumentet och berättade att det där är mormors kusin John. När dottern skulle göra specialarbete på gymnasiet valde hon Ådalen 31 som ämne.

Idag är det 80 årsjubileum vid monumentet. Det blir uppläsning av Birger Normans dikter, Stefan Löfven från Metall och Lars Ohly talar. Det senare är jag inte helt säker på att morbror skulle ha gillat.

Själv tror jag att jag ska försöka få tag på Bo Widerbergs film som kom 1969. Mamma tyckte den var bra, förutom på en punkt. Det var högsommargrönt, med fullt utslagna träd. Så är det inte i Lunde i maj, varken 1931 eller 2011.

PS
Läs gärna Göran Greiders skildring i DN av Ådalen 1931 och 2011. Historien lever inte bara i min familj. SVD uppmärksammar årsdagen genom att intervjua akademiker om skotten förändrat Sverige.

2 kommentarer:

  1. Mycket intressanta och tankeväckande ord.

    SvaraRadera
  2. Tack! Mycket intressant att läsa och jag känner igen John Westling som då bodde på Nässa när detta hände.

    SvaraRadera