måndag 16 maj 2011

Alla förlorare när valdeltagandet är lågt

”Jag har redan röstat en gång och jag tycker att det räcker”, sa en ung Lysekilskvinna bestämt i ett Ekoinslag inför valet. Många tycks ha resonerat som hon. 57 procent av väljarna i Västra Götaland valde att inte utnyttja sin rösträtt i omvalet. I Örebro var det inte fullt så illa, där avstod 37 procent. I kommunerna är kopplingen mellan ansvar och uppdrag tydligare än i den stora svårgripbara regionen. Personerna som har ansvaret och uppdraget är också närmare än regionpolitikerna.
Gert-Inge Andersson (S), en valvinnare som måste hitta en
ny partner efter Sjukvårdspartiet

Om man ser valdeltagandet som hela det politiska systemets ansvar så finns det bar förlorare. Men vissa är mer förlorare än andra. Största förloraren är Sjukvårdspartiet i Västra Götaland, som ingick i den styrande majoriteten men nu åkte ut. Eftersom de rödgröna inte får egen majoritet måste man nu hitta ett borgerligt parti att samarbeta med. Tidigare partnern folkpartiet verkar måttligt intresserade av en ny relation.
”Samarbetet mellan C, FP och S fungerade väl i många år. Men på den tiden hade vi en annan socialdemokrati i Västra Götaland än vi har i dag”, säger gruppledaren Jonas Andersson till GP.

Moderate veteranen Johnny Magnusson har kampanjat som en 20-åringen, enligt stolte sonen Hampus, själv biträdande kommunalråd i Göteborg. Men det hjälpte inte. Partiet tappade, i synnerhet utanför Göteborg, enligt Valmyndighetens preliminära siffor. Socialdemokraterna fortsätter att ha problem med storstadsväljarna, I Göteborgs kommun tappade man från 28,2 till 27,7 procent. Desto bättre gick det i övriga regionen och inte minst i gruppledaren Gert-Inge Anderssons hemkommun Trollhättan. Där fick S 55,8 procent, mot 50,7 i valet i fjol. Så det finns nog mer anledning att tala om en Gert-Inge-effekt än en Juholt-effekt. Men självförtroendet har nog växt, både hos Juholt själv, även om han inte verkar ha något större problem på den punkten, men framför allt hos hans partimedlemmar, som ju varit rätt tilltufsade på sistone.

Till sist kan man konstatera att valets andra stora vinnare är Sverigedemokraterna. Liksom i någon mån centern, vars överklagande ledde till omvalet. De tog tillbaka det mandat de förlorade på felräkningen 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar