tisdag 8 februari 2011

Sveriges modigaste lärare

Stavros Loucas en av superpedagogerna i Klass 9A.Foto: SVT
Sveriges just nu modigaste lärare är Johnny och Malin som undervisar i matte respektive NO på Mikaelskolan i Örebro. De har öppnat dörrarna till sina klassrum och släppt in såväl tv-kameror som tre superpedagoger. Aldrig att jag som ung nyutbildad journalist hade vågat låta en superjournalist analysera min intervjuteknik i tv. Däremot skulle jag gärna inta Gunilla Hammars roll som klok gumma om någon kom på idén att göra motsvarande serie i redaktionsmiljö…

Jag är övertygad om att det kommer att gå bra för Malin och Johnny, liksom för eleverna i Klass 9A. Att det i sista avsnittet skulle vara lika stökigt som i inledningsavsnittet strider mot tv-dramaturgin. Det som oroar mig är alla andra unga, osäkra lärare som inte blir coachade av superpedagoger. De som är offer för en usel lärarutbildning och en svajig skolpolitik. Resultatet syns i klassrummen, i betygsstatistiken och internationella mätningar som senast PISA-undersökningen. En synnerligen dyster läsning.

Politiker, både nationellt och lokalt, har självklart sin del av ansvaret. Men lärarkåren kan inte bara skylla på politikerna, Om lärarna envisas med att vägra ta sin del av ansvaret kan den svenska skolan aldrig bli tillräckligt bra, skriver Malin Siwe i Fokus som en kraftfull reaktion på ett inlägg av Metta Fjelkner på Newsmill, där hon hävdade att det var fel att skuldbelägga lärarna för skolans problem.

På Newsmill ger för övrigt 9A-läraren Johnny sin syn på sin undervisning och den verklighet han lever i. Bland annat påpekar han att han under inspelningstiden tidvis hade 22 lektioner i veckan. Kanske inte så konstigt att han inte orkar göra lektionerna till show som den karismatiske Stavros Louca.

Det ska bli spännande att följa fortsättningen av Klass 9A. Att den skulle leda till en skoldebatt som inte bara kör i gamla hjulspår vågar man väl inte hoppas på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar