tisdag 15 februari 2011

Spännande med omval

En ny valrörelse stundar. Samtidigt som partierna sårslickande och omprövningar efter det förra valet inte är avslutade. Fel har begåtts som kan ha påverkat valresultatet. Valprövningsnämnden har beslutat att valen i Västra Götaland och i ett valdistrikt i Örebro ska göras om.

De brister i valsystemet detta visar på är en skam för den svenska demokratin och måste, som Örebros fullmäktigeordförande Staffan Werme (FP) påpekar på DN Debatt, åtgärdas innan valet 2014. När detta är sagt måste jag också tillstå att det är spännande med en valrörelse i det politiska läge som är just nu.
Staffan Werme (FP) i Örebro vill ha översyn
av vallagen och rustar för omval
Ett så stort omval har aldrig tidigare skett, 1,2 miljoner väljare ska åter lockas till valurnorna i vår. Det blir som Jonas Sjöstedt (V) skriver på sin blogg lite som ett tyskt delstatsval. En mätare av den politiska temperaturen och sannolikt en kraftfull mobilisering av riksdagspartierna. Nu får de en chans att visa sin styrka och  ta revansch för ett dåligt val 2010. Inte minst blir det en rivstart för den nya s-ledaren, vem det nu kan bli.

Valet blir också ett verklighetstest av skilda valdagar. En av svensk politiks stora formfrågor, som det varit tyst om länge eftersom majoriteten av riksdagspartierna numera är emot. Argumentet för att skilja valdagarna åt är att kommun-och landstingsfrågorna nu kommer i skymundan av rikspolitiken. Argumentet mot är att valdeltagandet blir lågt om de lokala och regionala valen inte får draghjälp av rikspolitiken.

I valet till regionfullmäktige var valdeltagandet i Västra Götaland 80,6 procent, lite under rikssnittet som var 81,05. I Örebros nordöstra valkrets röstade 83,4 procent, men skillnaden var stor mellan olika stadsdelar, som lägst 62,8, högst 91,3 procent.

Många har tagit för givet att valdeltagandet kommer att sjunka vid ett omval. Men det behöver inte nödvändigtvis bli så. I det senaste omvalet i Orsa var valdeltagandet faktiskt högre i omvalet, 79,7 mot 75,5 i ordinarie val. Jämna lägen bidrar till ökat valdeltagande, påpekar valanalytikern Richard Öhrvall. Jämt var det i både Örebro och Västra Götaland. Spännande blir det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar