fredag 25 februari 2011

Politikerblogg blev motståndarnas slagträ

Stefan Hanna (C) har fått uppleva hur
hans blogg blivit ett slagträ mot honom
Många kommunpolitiker bloggar, men få når utanför den närmste kretsen. Men så plötsligt lyfts ett blogginlägg upp och lever ett eget liv. Så var det för Stefan Hanna, som fram till i januari varit ett rätt okänt nyblivet centerpartistiskt kommunalråd i Uppsala. Då skrev han från sin Thailandssemester ett inlägg om övervikt eftersom det problemet blir mer synligt i värmen. Ett inlägg som sannolikt kommer att göra honom för evigt förknippad ordet tjockisskatt, trots han själv aldrig använt det. Så här skrev Stefan Hanna:

”En annan väg kan vara att de som väljer att inte vårda sig själva får betala högre skatt än de som gör det. Ar inte det senare rimligt med tanke på att de senare utsätter det gemensamma systemet for mycket större påfrestningar an en som äter och dricker normalt och som tränar regelbundet?”
Mediestormen förde Stefan Hanna ända till TV4:s morgonsoffa. Han har bett om ursäkt för sina formuleringar, men står för att övervikt är ett problem som bör diskuteras. Stefan Hanna är nu borta från det riksmediala rampljuset, men i Uppsala är uppmärksamheten fortsatt stor. Han är en omstridd person. Inte minst internt inom centerpartiet. Vid helgens årsmöte hölls förtroendeomröstning, som han vann med knappa 76-70. Men striden går vidare, omröstningen har överklagats. Under tiden fortsätter Stefan Hanna som kommunalråd och som bloggare. Han har dock blivit försiktigare med ordvalet och skämtar inte längre i sina inlägg, säger han när jag intervjuar honom för den kommande boken Grattis du är förtroendevald.
En blogg gör en lokalpolitiker synligare. Inte bara för sympatisörer utan också för motståndare, inom och utom partiet. I synnerhet om man, som Stefan Hanna, redan tidigare är kontroversiell.
Ett av skälen till att omröstningsresultatet från årsmötet överklagades var att en del av mötesdeltagarna blev medlemmar samma dag. Idag fick centerpartiet i Uppsala ytterligare en ny medlem. Hans Dahlgren, flitig debattör i valfrihetsfrågor och tidigare chef för den socialdemokratiska riksdagsgruppen, meddelar i en debattartikel i UNT att han lämnar socialdemokratin.
” Vilken politisk kraft i Sverige kommer att ta människans komplexitet och djup på fullt allvar? (...) Jag tror för egen del efter en del funderande att svaret är Centerpartiet, där civila gemenskaper, individen och underifrånlösningar står i centrum. I socialdemokratin ser jag lokalt och nationellt ett parti som är inåtvänt, som drömmer mycket om tiden som varit och som inte är i takt med sin tid, motiverar han sitt val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar