tisdag 11 januari 2011

Rödgrönt SKL hade varit mer spännande

Anders Knape (M) kan nu hoppas på
fyra år till som SKL-ordförande
Den sista av 2010 års vals många jämna mandatfördelningar är nu definitivt klar. Alliansen behåller makten i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). De rödgröna gjorde ett betydligt bättre val lokalt och regionalt än i riksdagen och gladde sig för några dagar sedan över att de skulle få ta över SKL. En rödgrön revansch, skrev Lars Stjernkvist, numera kommunalråd i Norrköping i en debattartikel i söndags. Men S tog ut glädjen i förskott. När rösträkningen slutligen var klar i går visade det sig att alliansen kommer att ha 222 mandat vid valkongressen 30 mars, de rödgröna 219.

Spelar det då någon roll vilket block som styr SKL? Oavsett regering är det ju kampen för det självstyret som står högst på dagordningen inte partipolitik. Ja, visst spelar det roll. Det blir ännu en borgerlig politiker, som syns i debatten. I de få partiskiljande frågorna blir  de borgerliga argumenten SKL:s.

Ett majoritetsskifte hade haft större effekt. Då hade regeringen och SKL haft olika politisk majoritet och skärpan i den kommunala kritiken mot statliga ingripanden hade sannolikt varit större. Kanske ha det också gjort SKL lite mer spännande. Borgerlig regering och S-styre i den kommunala intresseorganisationen har aldrig förekommit.

Det mesta talar för att Anders Knape (M) blir kvar som SKL-ordförande ännu en mandatperiod. Däremot är det mera osäkert vem som blir socialdemokratisk gruppledare och andre vice ordförande. Ilmar Reepalu har haft posten under SKL:s första fyra år. Han vill inte ge besked om han vill fortsätta, utan hänvisar till valberedningens arbete. Reepalus erfarenhet är svårslagen, men han fyller 68 i år, vilket knappast är någon merit. Jag skulle tro att valet för socialdemokraterna står mellan Anders Lago från Södertälje och Lena Mikko från Linköping med fördel för Lago. Han är ett av landets mest välkända kommunalråd och en bättre kommunikatör än den flesta. Om han inte blir partiledare förstås, hans namn finns ju med i även i de spekulationerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar