tisdag 12 oktober 2010

Vardagskorruption ingen vill se

Krönika publicerad i VLT 12 oktober 2010

300 000 kronor, det är väldigt mycket pengar. Någonting i Janne Josefsson ton väcker alltid min oppositionslusta, så när jag började titta på Uppdrag Gransknings första program om korruptionen i Göteborg tänkte jag först: Ja,ja, Göteborgs stad har en omsättning på 23 miljarder, så det är väl en struntsumma. Men jag har tänkt om

300 000 kronor är väldigt mycket pengar. 30 000 är också mycket, till och med 3 000 kronor är en skam eftersom det handlar om offentliga medel. Därmed handlar det också om svikna förtroenden. Framför allt har de tjänstemän som skott sig svikit, men de politiker som har till ansvar att se till att kontrollerna fungerar kan inte svära sig fria.

Nu pågår en rad brottsutredningar mot. tjänstemän i Göteborg och fler lär det bli tror statsåklagare Nils-Erik Schultz. Har man väl lättat på locket så brukar det pysa ut mer. Frågan är nu hur unikt detta är. Kan det bara hända i Göteborg där goa gubbar dunkar varandra i ryggen? Eller skulle det se likadant ut i de flesta kommuner om man började granska verkligheten bakom triviala fakturor om sanering av badstränder och toaletter på idrottsplatser?

Man vill ju helst inte tro det. Vi svenskar är ju stolta över att bo i ett land fritt från korruption, men antagligen är vi aningslösa och blundar för de osunda relationer som kan uppstå mellan upphandlare och leverantörer. En sorts vardagskorruption, som ingen riktigt ser eller kallar vid dess rätt namn. Kanske börjar det på 3 000 kronors nivån. Det spelar ju inte så stor roll i ett miljonprojekt, så blir det 30 000 kronor, för det spelar ju inte heller så stor roll och så är man inte längre en hedervärd tjänsteman.

Men den som gett sig in på detta sluttande plan bör inte vara för säker. En dag kanske Janne Josefsson står utanför det fina nybyggda huset. Eller en lokaljournalist rustad med fakturakopior som han vill ha förklarade. Efter Motalaskandalen för 15 år sedan blev det ett uppsving för lokal granskande journalistik. Förhoppningsvis ser vi något liknande nu i spåren på Uppdrag Granskning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar