tisdag 5 oktober 2010

Sverigedemokraternas skånska rötter

Kommer ni ihåg Harry Franzén? ICA-handlaren från Röstånga som ville sälja vin i sin butik och som tog sig en snaps i direktsändning i TV. Eller Carl P Herslow som bjöd på sprit utanför Systembolaget i sin kamp mot monopolet? I skiftet mellan 1970- och 80-tal fick dessa skånepartister stor uppmärksamhet också utanför Skåne för sin kamp för fri sprit och mot den svenska likriktningen. En kamp som senare kom att inriktas mot invandringen.

Tony Wiklander har gått från
Skånes väl till SD
I en intressant artikel i Sydsvenskan visar journalisten Niklas Orrenius hur Sverigedemokraterna, som är tredje största parti i Skåne, har sina rötter bland de skånska småpartierna. ”Sjöbopartiet, Framstegspartiet, Centrumdemokraterna, Skånepartiet, Burlövspartiet, Staffanstorpspartiet, Kävlinges väl... Småpartiernas antiflyktingretorik hade luckrat upp den skånska jorden för SD, skriver han.

Utvecklingen personifieras av  71-åriga Tony Wiklander som varit aktiv i skånepolitiken i många år i olika partier. Nu har den, enligt egen utsago "nationellt sinnade" Tony Wiklander en av SD:s 20 riksdagsplatser. I artikeln berättar han om "den underbara natten i Marienlyst" då den inbjudne 25-åringen Björn Söder (SD) övertygade Skånes väl, som samlade de skånska partierna, om att Sverigedemokraterna var framtiden. Detta resulterade i att Skånes väl finansierade en broschyr för SD i valet 2002, som innebar att partiet etablerade sig i Skåne. 2006 etablerade man sig i kommuner och landsting i övriga landet. Och nu sitter SD i riksdagen.

Björn Fryklund, som är professor i politisk sociologi vid Malmö högskola och specialist på missnöjespartier, knyter också samman SD:s framgångar i Skåne med de politiska traditionerna i regionen. "I Skåne finns en tradition av värdekonservatism som lokala missnöjespartier under årtionden lyckats exploatera", säger han till SvD.

Alla de gamla i Skånes väl är dock inte entusiastiska över Sverigedemokraternas framgångar.

”Det är en stor sorg för mig att de skånska väljarna väljer ett svenskt parti före ett skånskt. SD hyllar ju kungadömet, med Karl X, Karl XI och Karl XII”, säger Carl P Herslow till Sydsvenskan. Och Harry Franzén han röstade på moderaterna i årets val.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar