fredag 22 oktober 2010

Om en saknad minister och en go gubbe som blev arg

Det här är veckan när skott i Malmö gav obehagliga associationer till Lasermannen och hans tid. När det blev sorgligt påtagligt att den svenska insatsen, som det brukar kallas, i Afghanistan handlar om att delta i ett krig. Det var också veckan när Henrik Berggren till alla politikintreserades förvåning inte blev nominerad till Augustpriset för sin Palmebiografi och när den första snön föll över Mellansverige. Här är några lästips från veckans flöde:


Vem ska SKL nu lobba mot?
Det är lite oväntat att Ilmar Reepalu (S) saknar Mats Odell (KD). Men det gör han faktiskt. Kanske inte så mycket personen som hans tidigare funktion som kommunminister. Någon sådan finns inte i den nya regeringen. Detta har fått Ilmar Reepalu att skriva brev till statsministern:
”En sådan viktig post kan rimligen inte ha glömts bort vid regeringsbildningen. Därför skulle jag vilja be dig att reda ut detta missförstånd och se till att berörda personer vid kammarkansliet och regeringskansliet, och även kommunerna via Sveriges Kommuner och Landsting, snarast informeras om vem som har posten som kommunminister”, skriver han.
Något officiellt svar har han ännu inte fått. Men till Skånska Dagbladet säger statsministerns pressekreterare att kommunerna får vända sig till olika ministrar beroende på vilken fråga det handlar om.

Korruption gör go gubbe förbannad
Göteborgsandan har fått skulden för den korruption som avslöjats i kommunen. Den kopplingen upprör den som mer än någon annan förkroppsligat denna anda, förra kommunalrådet Göran Johansson (S).
Ogillar svarmålningen av
Göteborgsandan
”Goa gubbar” är inte gubbar. Det är en sinnesstämning, en atmosfär och det har inget med gubbar eller damer att göra, inte ett skit. Det är inte bra när det blir så här. Det är att göra parti¬politik av det. Mutskandalen är motsatsen till Göteborgsandan, säger han till Sydsvenskan som gjort en ambitiös genomgång av korruption och korruptionsrisker.
Staffan Andersson, universitetslektor vid Linnéuniversitetet i Växjö och redaktör för boken ”Korruption, maktmissbruk och legitimitet”, har en annan förklaring.
”Bolagiseringen har ofta försvårat insyn och övervakning av den kommunala verksamheten. Det har ökat riskerna för korruption, säger han till Sydsvenskan.

I mesta flyktingkommunen är SD svaga
Expressen har besökt den kommun som tar emot flest flyktingar i förhållande till sin befolkning, nämligen Sveriges näst minsta kommun Sorsele i Västerbottens inland. Här tog Sverigedemokraterna bara ströröster. Tidningen har träffat flyktingar som tycker folk är snälla, men längtar till Stockholm där det finns jobb och släktingar. De infödda Sorselebor tidningen träffat tycker att kommunen mest tänker på de pengar flyktingarna för med sig. Men nu har S tagit över och mottagandet kanske minskar.
”De sista fyra, fem åren har det kommit så många flyktingar att det blivit svårt att ta hand om alla. Vi har saknat integrationen i samhället. Vi behöver satsa mer på svenskan och skaffa fram fler praktikplatser, säger nya kommunalrådet Caisa Abrahamsson (S).

Journalister behöver värdegrund att stå på
Inte bara inom partierna utan också inom medierna pågår en eftervalsdebatt. Inte minst om bevakningen av Sverigedemokraterna, både under valrörelsen och när valresultatet stod klart. Medievärldens chefredaktör Axel Andén betonar betydelsen av att journalister har en värdegrund för att kunna reda ut konsekvenserna av resenomang och åsikter:
Jag tror att när det gäller rasism är det farligt med historielös journalistik och journalistik utan värdegrund. Men jag tror också att journalister som reflexmässigt avskyr SD men inte vet riktigt varför har bidragit till en dålig bevakning av partiet. Jag säger inte att journalister inte ska ha känslor mot rasism, men det är bra att vara på det klara med varför, och att det är detta varför som får betydelse för vinklar, frågor och följdfrågor.


Sociala medier bra att ha om drevet kommer
En av de mest sociala medier-frälsta politikerna är Lilith Svensson (KD), fullmäktigeledamot från Varberg. Hon hoppades att de skulle föra henne hela vägen till riksdagen, men så blev det inte. Trots det tvivlar hon inte på att detta är rätta sättet att kommunicera, skriver hon i Medievärlden:
För dem som kan hantera de sociala medierna på rätt sätt kan dessa vara en möjlighet att få komma till tals när ett mediadrev går, för dem som inte klarar av det kan de, genom en ogenomtänkt kommentar, dra igång detsamma. Jag ser sociala medier som ett verktyg att skapa nya nätverk, en möjlighet att föra dialog, att få respons på den politik som jag driver, att ta del av andras åsikter och lära mig nya saker.

Fint pris till Dagens Samhälle
Till sist ett grattis till Dagens Samhälle som vid Sveriges Tidskrifters branschgala i onsdags fick ta emot Årets Marknadsföringspris. Det får man för undersökningen Varumärkesprotokollet som visar för företag hur starka – eller svaga – deras varumärken är bland beslutsfattare i kommuner och landsting. I motiveringen sas bland annat:
För befintliga och potentiella annonsörer kan kunskap om det egna varumärkets styrka, eller brist därav, bli en aha-upplevelse när de presenteras på ett nytt sätt. När kunskapen förmedlas av en tidskrift som med stor kännedom om sin målgrupp också lyckas visa hur den kan hjälpa till att öka varumärkets styrka, blir det relevant för båda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar