tisdag 17 januari 2012

Regionpusslet går inte ihop

Vi som bor i Mellansverige lär få fortsätta att leva med våra gamla länsgränser ett bra tag till. På måndagskvällen sa landstinget i Sörmland nej till förslaget att gå samman med Västmanlands och Örebro län i en ny storregion.

”Det gick inte den här gången”, konstaterade S-riksdagsmannen Hans Ekström som ledde mötet, till Eskilstuna-Kuriren.

Det är inte så lätt att enas kring ett förslag som ingen egentligen vill ha. Sörmlänningarna har hela tiden velat bilda region med Stockholm, men majoriteten där tyckte att man var stora nog ändå och nobbade friarna från kringliggande län.

Möjligen utlöser det sörmländska beskedet en suck av lättnad i det västmanländska landstinget. Nu kan man lägga frågan åt sidan med hänvisning till detta och slippa hantera sina egna oenigheter. Vänstermajoriteten i landstinget har drivit regionfrågan, trots motstånd inte bara från den borgerliga oppositionen utan också från partivännerna i Västerås. Där har man blicken mot öster och hade hellre hade velat vara med Uppsala än Örebro.

Nu är det nog snart slut med denna kommunala fråga chans-lek för den här gången. Snart stängs dörren för regionansökningar hos den statliga regionutredaren Mats Sjöstrand, som lugnt kan jobba vidare med den statliga indelningen. 15 december i år ska han presentera ett förslag, som innebär färre län.

Dagens länsstyrelser är för små för att klara sina uppgifter. Det är ju även dagens landsting när det gäller avancerad sjukvård och regional utveckling. Det lär de fortsätta vara i stora delar av landet. Inte bara i Mellansverige utan även i Norrland är läget just nu osäkert. Åtminstone fram till valet 2018 sitter landstingspolitikerna i orubbat bo. Hur det blir sen återstår att se. Kanske tar regeringen sitt ansvar för den regionala indelningen och kommer med ett förslag. Den lokala och regionala nivån har försuttit sin chans.

Medborgarna tar nog beskedet med en gäspning, men borde egentligen uppröras över politikernas oförmåga att enas om rationella lösningar, som skulle kunna ge förbättringar på sikt.

LÄS MERA:
SKL har  den 19 januari gjort en uppdatering av regionläget från norr till söder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar