onsdag 11 januari 2012

Inblickar i äldreomsorgens vardagsverklighet


Sara Beischer romandebuterar med en högaktuell inifrån-
skildring av äldreomsorgens vardag. Foto: Ordfront
Sara Beischers författardebut är vältajmad. I efterdyningarna till höstens äldrevårdsdebatt kommer hon med romanen ”Jag ska egentligen inte jobba här”. Det är en inifrånskildring av äldreomsorgens vardag. En vardag som är fri från skandaler, men inte från försumligheter och mänskliga tillkortakommanden. En vardag där personalen gör så gott de kan, och ibland mer därtill, utifrån givna förutsättningar. En vardag som många som haft kontakt med äldreomsorgen som personal eller anhörig nog kan känna igen sig i.

 Huvudpersonen Moa, som har många likheter med författaren, drömmer om teatern men för att försörja sig tar hon ett jobb på Liljebacken. Tillfärlligt, var det tänkt men medan teatern är kallsinnig mot hennes entusiasm, tas hon emot med öppna armar i äldreomsorgen, trots brist på såväl entusiasm som utbildning. Det är lätt att känna sympati för den unga Moa, liksom för Sara Beischers bok. Båda känns ärliga och sympatiska. Berättandet är rakt och enkelt. Läsvärt om än inte särskilt litterärt.

En annan ny bok som ger inblickar i äldreomsorgens vardag är den hoppingivande vårgröna Omtankar - Praktisk kunskap i äldreomsorg, som getts ut av Södertörns högskola. Boken är ett resultat av de vidareutbildningskurser som lärare och forskare vid Centrum för praktisk kunskap i flera år höll för anställda inom äldreomsorgen i Huddinge.

Utgångspunkten är de dilemman personalen möter, som de själva och forskare reflekterar över. Personalens reflektioner är de intressantaste, tack vare att de är så vardagsnära. Ett dilemman handlar om Margit, som varit vegetarian i hela sitt liv men nu vill äta kött. Personalen ska respektera Margits val, men frågan är vilket. Det hon gjorde som frisk eller det hon nu gör som dement? Margit fick kött, mest för att dämpa hennes oro och skapa lugn i gruppen.

Bokens redaktör Lotte Alsterdal betonar betydelsen av att personalen har det hon, med en term från Aristoteles, kallar fronesis. Icke-akademiker skulle nog säga sunt förnuft. Det handlar om förmågan att uppfatta situationer och att handla omdömesgillt i förhållande till vad som händer.

Moa i Sara Beischers bok har det. För äldreomsorgens beslutfattare gäller det att se till att verksamheten ger utrymme för att utveckla denna medmänsklighet.

PS
Omtankar har uppmärksammats i Svenska Dagbladet i en understreckare av Merete Mazarella.

I Aftonbladet recenseras Sara Beischers bok, som bekskrivs som en berättelse om vårdens hjältar, av Pia Bergström

"En studie i medkänsla" är SvD:s rubrik på recensionen av Sara Beischers bok

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar