Det här var veckan när Mona Sahlin släppte fram personstriderna inom partiet, modigt eller dumdristigt det är frågan. Veckan som hade en söndag när Malmös nyhetsredaktioner fick jobba för högtryck, SM-guld och gripande av en misstänkt för skjutningarna samma dag. Vem den gripne var kunde man några dagar senare se på löpsedlar över hela landet. Veckan när SVT:s bortskämda tonåringar retade upp folk och när Beatrice Ask fick så det Thomas Boström skördat och besluta om datalagringsdirektiv.
Hur bra är det egentligen att vara stryktålig?
Bland veckans många analyser av Mona Sahlin och hennes ledarskap är stryktålig ett återkommande ord. Bland annat hos Expressens nyvärvade politiske kommentator K-G Bergström. Det är ett ord som ger associationer till gamla boxare, till misshandlade hustrur som återvänder till sina män och till hundar som tilltufsade stryker runt och ber om att bli omklappade. Det är inte ett ord som ger associationer till nya vägval och kamp för nya segrar. Mona Sahlin har under åren fått ta emot rätt många hårda smällar från den rörelse hon säger sig älska och som hon så troget tjänat. Nu är det av allt att döma sista striden. På ett mänskligt plan tycker jag det är ofattbart att hon ger sig in i den. Även om jag med intresse kommer att följa striden från åskådarbänken. Det finns en enorm spänning och en energi i personstrider, vet alla vi som varit aktiva i organisationer där sådant förekommit. Men om striderna är lite avlägsna vet vi också att de skapar sår och konflikter som får effekter många år efteråt. Mycket tyder på att det är spåren av 20 år gamla SSU-strider vi nu kan bevittna.
Värdet av att vården gör rätt
Det är inte lätt att oberoende granska den som finansierar granskningen. Under Göran Perssons tid var det ESO, Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, som fick erfara detta när de kom med misshagliga rapporter. Nu är det finanspolitiska rådet under Lars Calmfors som drabbas när Anders Borg hotar med sänkta anslag. ESO förefaller just nu ohotade och kom i veckan med en ny rapport med titeln Värden i vården. Det handlar om målbaserade ersättningar i sjukvården, det vill säga att sjukvården ska få mer pengar om de gör rätt saker i tid. Ett exempel är regeringens kömiljard, som ger landsting som lyckas kapa köerna mer statsbidrag. Sådana system är inte enkla att konstruera, konstaterades vid seminariet där rapporten presenterades. Men trots bristerna behövs de som ett komplement till andra typer av styrning i vården. Som rapportförfattaren professor Anders Anell konstaterar i slutmeningen: Utan målbaserad ersättning kan man vara säker på att fel enheter belönas eftersom alla enheter får samma ersättning oavsett måluppfyllelse.
Märkligt agerande i Stockholms stadshus
Det var ingen vacker bild av livet i Stockholms stadshus som Uppdrag Granskning gav i veckan. Fastighetsdirektören hade uppenbart missbrukat sin position och låtit staden betala privata resor och restaurangbesök. Bland annat åkte han till Barcelona med några affärsbekanta för att titta på fotboll. En utflykt som kostade Stockholms skattebetalare 67000 kronor. Mannen fick sparken och avgångsvederlag på 2,2 miljoner , men slapp polisanmälan. Det är förfärligt men jag hade inget val, hävdade stadsdirektör Irene Svenonius. Åklagaren har nu på eget initiativ inlett en förundersökning.
Så talar en sverigedemokrat
Invandringskritisk är ett ord som allt oftare används i samband med Sverigedemokraterna. Väljer man det ordet har man köpt Sverigedemokraternas språkbruk, hävdar författaren och journalisten Annika Hamrud i Medievärlden..Kulturrastisk är det ord hon anser är det rätta för partiets grundläggande inställning. Hon analyserar också hur Sverigedemokraterna använder språket och skapar nyord för att få fram sitt budskap.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar