fredag 5 november 2010

Goda råd från Landskrona

Det här var veckan när nästan alla pratade om en bok som nästan ingen läst. Inte ens huvudpersonen själv visade det sig när ett jaktdrevet följdes av ett mediedrev i västgötaskogarna. Veckan när vi fick den första överenskommelsen över blockgränsen om Afghanistantrupperna och när riksdagen hade den första partiledardebatten efter valet. Kanske var det också veckan är en och annan allianspolitiker drog en lättnadens suck att vi inte har mellanårsval i Sverige, med tanke på hur opinionssiffrorna såg ut för två år sedan. Skilda valdagar lär dröja.


Politik är inte att hantera SD
Torkel Strandberg har viktigare saker än SD att tänka på
Foto: Rebecca Hinn
Partiledardebatten kom att präglas av det åttonde partiet och därmed gavs invandringspolitiken orimligt mycket utrymme. Jag hoppas partiledarna läser tidningen Fokus intervju med Torkild Strandberg, folkpartistiskt kommunalråd i Landskrona. Kommunen, som efter förra valet var SD:s starkaste fäste, men där man tappade i år.
”Jag blir så irriterad på alla dessa frågor om Sverigedemokraterna. Alla frågar om Sverigedemokraterna. Jag cyklar inte till arbetet varje morgon för att göra något åt Sverigedemokraterna, eller Socialdemokraterna. Jag tänker inte ens på dem. Det är inte det uppdrag jag fått. Mitt uppdrag är att tänka på problemen i Landskrona.

Henrik Ripa tackar för sig i Lerum
Torkild Strandberg hade kunnat sitta i riksdagen, både den här mandatperioden och den förra, men har valt den mer handfasta kommunpolitiken. Andra har gjort tvärtom, till exempel Henrik Ripa (M) från Lerum. I sin sista Flygpost från Lerum tackar han för sig efter 20 år i Lerumspolitiken, varav 13 som KS-ordförande Händelserika år i en snabbt växande kommun, där mycket hänt och där man inte varit rädd för att prova nytt. Ibland har Henrik Ripa kritiserats för toppstyre. En kritik som han i en intervju i Dagens Samhälle elegant, om än inte särskilt ödmjukt, bemötte med repliken: Inte toppstyrd, snarare toppenstyrd”:
Jag får frågan ibland vad som är svårast i jobbet och vad man är mest stolt över. Det tyngsta beslutet var när jag som socialnämndsordförande tvingades besluta om ett omhändertagande av ett nyfött barn på julafton, något som jag bär med mig och tänker på varje jul. Det som känns mest positivt är allt det fantastiska som är på gång i Gråbo för att göra Gråbo till en av Göteborgsregionens attraktivaste platser och det naturliga valet för sina barn när man vill gå i en ny modern lärmiljö.

Veteranens råd till nybörjaren
I veckan har många nyvalda kommunfullmäktige haft sitt första möte. Nya majoriteter har formats och kommunalrådsrum bytt namnskyltar. Inför det första mötet i Landskronafullmäktige sammanförde HD församlingens veteran Bengt Aldolvsson (S) med erfarenhet från ungefär 400 möten med nykomlingen Gulistan Batak (FP). Bengt Adolvssons råd till Gulistan Batak var det samma som han själv fick av sin far när han började. Man ska göra som när man bygger ett hus, lyssna på alla människor innan och sedan göra som man själv finner bäst.


Starka S-familjer hindrar förnyelse
Säkert har också Landskronas oppositionsråd Niklas Karlsson (S) fått råd från sin pappa Anders, som är riksdagsman för S och av sin farbror Allan, tidigare kommunalråd (S). Familjen Karlsson i Landskrona är en av de S-familjer Aftonbladets krönikör Peter Kadhammar lyfter fram för att visa att S-politiken är en ren familjeangelägenhet, vilket försvårar partiets förnyelse. De andra exemplen är familjen Johansson i Göteborg, med pappa Göran och dottern Anna samt familjen Andersson i Nacka, vars dotter Mona sedan länge är gift Sahlin.
Socialdemokrater är lika blinda för den egna, slutna kulturen som moderater är för det problematiska med bjudresor. Kanske handlar det om identifikation. Partiet är ett hem: man träder in och går inte ut förrän läkaren säger att man är död, skriver Peter Kadhammar.

Ovisst och orimligt läge i Örebro
I Örebro hängde valresultatet och den rödgröna majoriteten på en enda röst. Resultatet har överklagats av folkpartiet. Något socialdemokraten Björn Sundin tror de kommer att få ångra om det blir nyval eftersom det sannolikt gynnar de stora partierna S och M. Han tycker örebroarna borde slippa leva i ovisshet fram till mars, när ett eventuellt nyval kan ske, om vem som styra, och politiken ägna sig åt viktigare frågor:
Vi borde prata om ledningen, om jobben, om kommunens ekonomi, om skolan och omsorgen och om nya företagsetableringar i Örebro. Att låta Örebro sakna en tydlig ledning i uppemot ett halvår är inte rimligt.

Snygg, rik och full och kanske lite kletig
Till sist en undran: Vilka associationer ger ordkombinationen snygg, rik och full? Rätt svar är inte kungens festande entourage. Det rätt svaret är sylt. I alla fall om man jobbar på länsstyrelsen i Sörmland som tagit till ett klassiskt löpsedelsgrepp i sin inbjudan till ett seminarium om sylttillverkning som ett exempel på kvinnligt företagande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar