tisdag 14 december 2010

Skandalös väntan på rättegång om barndråp

Rättsväsendets förfärliga hantering av fallet med den dråpmisstänkta läkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus blir bara värre. Nu kommer besked att rättegången sannolikt inte blir av förrän efter sommaren. Anledningen är att expertutlåtande dröjer, skriver Dagens Medicin. Andra uppdrag måste tyvärr gå före, säger den norske experten, som dessutom anklagats för jäv av försvaret.


Läkaren greps i mars 2009 under dramatiska former på sin arbetsplats anklagad för att ha gett en hjärnskadad för tidigt född flicka en dödlig dos av läkemedel. Hon häktades, släpptes efter några dagar, men brottsmisstankarna kvarstod. Läkaren har hela tiden nekat till anklagelserna och anklagat utredarna för dåliga medicinska kunskaper. ”Jag har förlorat 19 månader av mitt liv”, sa hon i den hittills enda intervjun med TT i oktober i år.

Att ingen är skyldig förrän han eller hon är dömd är en av rättssamhällets grundprinciper Men vad är man om man månad ut och månad in tvingas gå och vänta på rättegång? Åtalet var tveksamt från början och borde ha lagts ner för länge sedan. Det är svårt att komma förbi känslan av att det gått prestige i fallet och att det dramatiska gripandet måste försvaras med en rättegång.

Läkaren beskriver själv det hon utsatts för som ”ett helvete”. Det är lätt att förstå. Bland de få saker jag kan tänka mig är värre är att förlora ett barn. Men inte heller föräldrarna får ju möjlighet att få klarhet och gå vidare när rättegången dröjer. I denna sorgliga historia finns bara förlorare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar