fredag 3 december 2010

Om en ombudsman som sitter löst och en bro som lär dröja

Det här var veckan när Wikileaks stod i centrum för det internationella nyhetsflödet och förändrade synen på och kanske också förutsättningarna för diplomatin. Veckan när kylan än en gång stoppade tåg och när förorenat dricksvatten stoppade delar av Östersund. Veckan när DN Debatt blev platsen för myndighetsutövning och när socialdemokraterna fick en valberedning som inte tycks få förnya så mycket mer än partiledaren.


Super-DO med allt svagare position

Katri Linna, en allt mer ifrågasatt DO
Katri Linna blev för två år sedan landets första super-DO, som skulle hantera de samlade diskrimineringsfrågorna. Ett supersvårt uppdrag eftersom det inte bara handlade om att hantera en ny lagstiftning utan också om att slå samman fyra myndigheter, som egentligen inte ville gå ihop. Frågan är hur länge hon kommer att vara kvar på sin post. Hon har fått mycket intern kritik och har pekats ut som landets sämsta chef av tidningen Chef som betygsätter chefer. Nu beskriver DN:s ledarskribent Hanne Kjöller DO som en myndighet i fritt fall. Höga konsultkostnader, kritik från JO, domstolskritik och få juridiska framgångar är några av hennes argument. Kritiken kom några dagar efter att DO efter två års funderande och när preskriptionstiden närmade sig kom med sitt beslut om barnskötareleven som bar niqab. Ett beslut som meddelades på DN Debatt. Märkligt i sig, dessutom skapar beslutet ingen klarhet eftersom DO inte för fallet till domstol. Detta är ingen jättefråga, men rektorerna som ska hantera frågan hade haft nytta av tydligare vägledning från DO.
Järnvägar viktigare än bro just nu
Tajmingen kändes inte som den bästa när socialdemokraterna Göran Persson, Ilmar Reepalu och Anders Ygeman på DN Debatt idag krävde en Öresundsförbindelse. När det är stopp i landets kroppspulsåder, det vill säga järnvägstrafiken, är det nog få som håller med om att en ny bro ut ur landet är den viktigaste infrastrukturinvesteringen. Sex av tio svenskar har lågt förtroende för tågtrafiken, visar en undersökning som Seko-facket, genomfört. Minst en miljard borde skjutas till, anser facket. SJ håller inte oväntat med. Sverige satsar mindre än andra länder på underhåll, menade SJ-chefen. Men finansministern tycker att det satsats mycket nog på järnvägarna. Evakuerade och försenade tågresenärer håller knappast med.

Gymnasieskolan behöver en bra start
Nästa år får vi en ny gymnasieskola. En stor reform och en viktig reform, det visar inte minst de höga siffrorna för antalet elever som inte fullföljer gymnasiet. Reformen innebär att antalet studieförberedande program fördubblas och antalet nationella inriktningar ökar från cirka 30 till 60. En så stor förändring borde få chans att komma igång så att man ser vilka effekterna blir innan man förändrar de ekonomiska förutsättningarna. Men regeringen har redan kommit fram till att kommunerna kommer att spara och drar ner på statsbidragen. SKL protesterar.

De mäktiga reinfeldtarna
Så var det fastslaget det alla visste. Fredrik Reinfeldt är mäktigast i Sverige, enligt tidningen Fokus årliga makthavarlista. Annars är det stora förändringar. 43 av 100 namn är nya. Årets raket är moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten, som är nummer 11. Riksdagens starkare position markeras bland annat av att moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra och riksdagens talman Per Westerberg hamnat på listan. Socialdemokraternas svaga ställning speglas även här och eftersom Maria Wetterstrand och Peter Eriksson är på väg ut är även deras stjärnor i dalande. Högst rankad med kommunalt förtroendeuppdrag är Filippa Reinfeldt på plats 31, även Ilija Batljan och Anders Lago tar sig in på 50 i topp. Listan innehåller inte bara politiker. Högsta näringslivstopp är Industrivärdens ordförande Sverre Martin –Löf, som placerar sig ett strax ovanför Sofia Arkelsten som åtta.

Doldis med tillfällig makt
Berit Andnor har aldrig varit den sortens politiker som hamnat på topplistor. Inte ens som minister märktes hon särskilt mycket. Nu befinner hon sig i centrum för en kort period som ordförande i den socialdemokratiska valberedningen. Ett uppdrag som det just nu tycks oklart hor omfattande det blir. Men få mer än möjligen Ibrahim Baylan själv tror att det inte kommer att bli byte på partisekreterarposten. Ett spännande förtroenderåd väntar i helgen.

I korthet:

Ortopedläkarna är tveksamma till vårdgarantin eftersom den leder till felprioriteringar och informerar inte patienterna om deras rättigheter visar en ESO-rapport.

Sociala medier suddar ut gränserna mellan arbete och privatliv och mellan läkare och patient, rapporterades det vid ett av läkarstämmans många seminarier.

1,5 miljoner svenskar använder sällan eller aldrig Internet. Det krävs en gigantisk folkbildningssatsning för att få alla med i e-samhället, hävdade en grupp aktörer, bland annat Stiftelsen för internetinfrastruktur och Kungliga biblioteket i en debattartikel på Dagens Samhälle.

1 kommentar: