fredag 16 april 2010

Journalistik i tre olika former


Att gör tidning är en väldigt påtagligt jobb. Varje onsdag kan Dagens Samhälles redaktion se resultatet av veckans insatser när tidningen levereras från tryckeriet. Diskussionen är snabbt igång. Åsikterna många. Efterklokheten ibland stor. Borde vi inte …? Hur kunde vi glömma att…? Men oftast känner vi oss nöjda med helheten. Och börjar med nästa tidning.

Idag är en tidning inte bara en pappersprodukt. Arbetet med Dagens Samhälle handlar i hög grad också om webben, som inte är påtagligt på samma vis. Där kan man inte säga att nu är vi klara och så här blev det. Webben blir aldrig färdig. För webben finns inga utrymmesbegränsningar. Allt går att få med, även om allt inte kan synas lika bra på förstasidan. Detta skapar sina egna avgränsningar och diskussioner.

Moderna medieföretag bedriver idag också journalistik i en tredje form där man bjuder in läsarna till seminarier eller möten. I samband med skolbilagan i mars hade Dagens Samhälle ett uppskattat seminarium om lärarnas arbetstider. I veckan kom äldrebilagan, som bland annat delades ut till alla 600 deltagarna på SKL:s äldreriksdag. Där bjöd vi också på lite livejournalistik i form av en heta stolen-utfrågning. Något vi har gjort i flera år, främst i samband med mässor men även vid vissa konferenser.

Den här gången intervjuade jag Per Borg (bilden), som är ordförande i Arenas och Timbros kommission om välfärdens finansiering, om hur pengarna ska räcka till framtidens sjukvård och äldreomsorg. Hans budskap var att partierna inte kan fortsätta blunda för frågan. Efter valet bör en utredning få i uppdrag att komma med förslag om vad som ska göras.

En sådan intervju ställer andra krav än att sitta på redaktionen och skriva ledare eller göra telefonintervjuer. Men journalistik är det lika fullt.
Detta inlägg har även publicerats på DS-bloggen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar