onsdag 12 december 2012

Orimligt medieuppbåd för nynazist i fullmäktige

Kommunfullmäktige i Lidköping har efter avhopp fått en ny ledamot. Normalt skulle detta bara föranleda en notis Nya Lidköpings-Tidningen och den nyvalde utan uppmärksamhet ta sin plats i fullmäktigesalen. Men när Curt Linusson i veckan debuterade i den folkvalda församlingen var ett medieuppbåd på plats. Anledningen Curt Linusson betraktas som nynazist. Han är invald på ett Sverigedemokratiskt mandat, men har sagt sig komma att företräda Svenskarnas Parti. Ett parti som SD inte vill ha att göra med, av förklarliga skäl. De ligger långt från den nolltolerans mot rasism som Jimmie Åkesson förespråkat.

Curt Linusson kommer att vara politiskt betydelselös i såväl Lidköpingsfullmäktige som i rikspolitiken. Presidiet kommer att se till att han håller sig till de frågor fullmäktige har att behandla. Något stöd från övriga partier för sina förslag kan han inte räkna med. Ändå har hans inträde i fullmäktige bevakats av riksmedier som om denne enskilde ledamot i en relativt liten kommuns fullmäktige skulle vara ett hot mot demokratin. Han har fått uttala sig om både det ena och det andra och har fått en spridning för sina idéer som han bara kunnat drömma om.

Argumentet är sannolikt att sådana idéer bör lyfta fram i ljuset. Men om idéerna och budbäraren är politiskt betydelselösa kanske de ska få ligga kvar i mörkret. Den rimliga bedömningen av Curt Linusson är att räkna in honom i kategorin kommunala stollar. Sådana finns det ett antal av och de fullmäktige som drabbas får lära sig att hantera dem i enlighet med sunt förnuft och kommunallagen.
En politisk slutsats finns dock att dra av Curt Linusson fullmäktigeplats. Att det är dags att ändra vallagen. Curt Linusson kom in tack vare att ett handfull personer skrivit hans namn på Sverigedemokraternas valsedel i Lidköping. Han tycks ju inte ha något emot att hamna på ett SD-mandat, men det finns andra som plötsligt upptäckt sig vara invalda av ett parti som de inte tillhör och inte vill ha att göra med utan att kunna göra något åt det.

Som Valmyndigheten konstaterade i utvärderingen av valet2010 är det dags att avskaffa den fria nomineringsrätten och införa förhandsregistrering av kandidater. Jag hade önskat att någon journalist ställt frågor om detta till ansvarig minister i stället för att fråga Curt Linusson om vad han tycker om Adolf Hitler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar