onsdag 19 september 2012

Även en farmor kan vara utsatt för våld
Alfons Åbergs farmor är rund, rar och bulldoftande med förklädet stadigt om magen och gott om tid att spela kort med barnbarnen. Hon påminner mer om min barndoms far- och mormödrar än om mig och mina medsystrar som skapar barndomsminnen för dagens barn. Kvinnor som fortfarande älskar sitt jobb och inte har tid att hämta barnbarnen. De som prioriterar golf framför bullbak. Som inte har tid att krama barnbarnen eftersom de har en ny kärlek att krama. Även om det självklart finns de duktiga flickorna som klarar allt detta och lite till fast de nu snarare är tanter. Liksom det finns de som inte orkar med barnbarnen för att de har nog med sina egna bekymmer.
De sista ljuva åren blir inte alltid så ljuva, som man hoppats på. Har man haft det besvärligt tidigare tar det inte slut för att man kallas pensionär eller farmor. Om detta påminns man i en ny rapport som Äldrecentrum gjort på uppdrag av Länsstyrelsen i Stockholm. Den har titeln Det slutar inte vid 65 och handlar om äldre våldsutsatta kvinnor.
I rapporten utvärderas den utbildning som Länsstyrelsen genomfört och där 500 anställda inom äldreomsorgen i Stockholm deltagit. Slutsatsen är att problemet med våldsutsatta kvinnor är större än man trott. Äldre kvinnor är mycket sårbara och har svårt att värja sig. De drar sig också för att söka hjälp av rädsla för förövaren. Det är ofta make eller sambo, men kan också vara barn, grannar på äldreboendet eller personal.
Vi visste att problemet fanns men inte att det var så stort. Kanske borde vi ha förstått, våldet slutar såklart inte bara att offer eller förövare uppnår en viss ålder, säger Birgitta Vigil, projektledare för utbildningen i ett pressmeddelande.
De åtgärder som föreslås handlar om utbildning för personal så att problemet upptäcks, ökad uppmärksamhet på riskfaktorer, kommunala handlingsplaner och psykosocialt stöd. Ansvaret blir äldreomsorgens, som får ytterligare en tung uppgift.

 PS 5 november 2012
Svenska Dagbladet uppmärksammar idag problemet med våld mot äldre kvinnor. I artikeln berättar Inga Svensson, 81 om ett liv med "mycket elände".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar