lördag 7 juli 2012

Mer mackor än rosé i Almedalen

Texten även publicerad i VLT den 7 juli 2012
Mackor och seminarier är mer typiskt för Almedalen än rosé-
mingel. Foto: Region Gotland 2011
Solen skiner och Gotlandssommaren visar sig från sin bästa sida. Inne i ett kvavt och anspråkslöst konferensrum i Visby sitter ett 40-tal personer och lyssnar på föredragningar om Mälarens vattenkvalitet. Sjön som 1,8 miljoner människor är beroende av för rekreation och dricksvatten, men som vi tar för given och inte vårdar som vi borde. Hur ska man få arbogaborna att inse vad deras enskilda avlopp betyder för stockholmarnas dricksvatten?
En typisk bild från den snart avslutade Almedalsveckan, men en bild som inte så ofta visas. Mediebilden domineras av partiledartalen, diverse jippon och rosévinsminglandet. Allt detta förekommer, men kärnan i Almedalsveckan är den här typen av ambitiösa seminarier. Runt om i Visby sitter människor och diskuterar alla upptänkliga ämnen. Det kan handla om meningsfullt åldrande, den framtida a-kassan, mediemakt eller skolans kris för att ta några exempel bland de mer än 1 800 punkterna i programmet.

Årets Almedalsvecka har varit större än någonsin och därmed mer ifrågasatt än någonsin. Inte minst har kritiken gällt att så mycket offentliga medel satsas på dessa julidagar. Det kostar att vara på plats även om man nöjer sig med ett tält på en trottoar eller låter personalen tränga ihop sig i en hyrd lägenhet i något ytterområde. Argumenten är synlighet och nätverkande. Må så vara, men jag är glad att det inte är mitt landsting utan Västra Götaland som satsar på 850 000 på seminarier om allt från mänskliga rättigheter till biogas. Jag gläds också åt att det är östgötska skattepengar och inte västmanländska som betalar kvällarnas poliska satir.  
Däremot har jag inga problem med att en samarbetsorganisation som Mälardalsrådet finns på plats och arrangerar ett seminarium om Mälaren. Rådets uppdrag är att nätverka och lobba. Inte heller upprörs jag av att möta lokala politiker på seminarier och i gatuvimlet. Tvärtom, jag tror att några dagar i Almedalen gör dem klokare och gladare så att de klarar sitt uppdrag bättre.  Demokratin behöver mötesplatser. Almedalsveckan är årets mötestätaste vecka.

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar