fredag 19 september 2014

Inte 20 procent rasister i Haraker

Haraker och Romfartuna är inte de delar av Västmanland som har mest erfarenhet av flyktinginvandring och avindustrialisering. I denna gamla jordbruksbygd har Sverigedemokraterna fått 21,9 procent av rösterna i riksdagsvalet. Högst i Västerås, bland de högsta i länet och högre än industriorter som Skultuna, Ramnäs och Virsbo.
De gamla förklaringarna till SD:s framgångar håller inte längre. Inte heller går det att sätta rasiststämpel på var femte Harakersbo och alla andra som lagt sin röst på partiet. Det handlar inte bara om invandrarfrågan utan om allt fler inte känner igen sig i de traditionella partiernas och i mediernas verklighetsbeskrivning. De har inte tagit dessa människors oro för såväl nuet som framtiden på allvar.
Det enda alternativet har varit Sverigedemokraterna. Deras berättelse om det gamla folkhemmet må vara falsk, men det är ändå en berättelse. Det har övriga partier i hög grad saknat. De har fastnat i teknikaliteter om överskottsmål och jobbskatteavdrag. Detta har i hög grad varit teknokraten Anders Borgs berättelse. Den är på sätt och vis en framgångssaga men inget som entusiasmerar.
Jimmie Åkesson har framfört SD:s berättelse under ett idogt resande i landet. Resor som fått betydligt mindre uppmärksamhet än när han blivit tårtad eller mötts av vända ryggar, men som gav utdelning på valdagen. Valframgången är ingen tillfällighet utan resultatet av ett mångårigt systematiskt bygge.
Övriga partier måste nu klara balansgången att göra skillnad mellan SD:s hårda kärna och deras 800 000 väljare. Inte närma sig partiets främlingsfientliga politik och släppa fram dem till makten i riksdag, kommuner och landsting, men samtidigt närma sig deras väljare, lyssna och visa på alternativ.
”Vi är de 87 procenten”, deklarerade Aftonbladet dagen efter valet. Så är det men det innebär inte att man kan visa SD:s väljare kalla handen och förklara dem som mindre vetande. Om någon blir kallad idiot är det knappast troligt att han ber personen vidareutveckla sina intressanta synpunkter. Snarare kommer han att vända ryggen till och tänka att den där vill jag aldrig prata med mera. På så vis blir polariseringen större och de politiska klyftorna växer. Vill det sig riktigt illa fördubblas SD även i nästa val.
Texten även publicerad i VLT den 19 september 2014


 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar