tisdag 27 mars 2012

Kommunal hambo


Monica Ericsson har jobbat dubbelt
så länge som en genomsnittlig
kommunchef.
Västerås söker någon som ”med engagemang och visionärt tänkande kan ta taktpinnen och vidareutveckla vår stad”. Det handlar om att hitta en ny stadsdirektör efter Monica Ericsson, som ska bli förhandlings-VD i Stockholm. Hon kan gå med högburet huvud. Med sina tolv år hör hon till veteranerna i branschen. Chefskarusellen i kommunerna snurrar allt fortare och den genomsnittliga kommunchefen byts ut efter tolv år.
Den citerade formuleringen av typisk för det fluffiga språk som används i rekryteringar. Men på en punkt är den lite överraskande eftersom det sägs att det handlar om att ta taktpinnen. I en politiskt styrd organisation ska det vara politikerna som anger takten.

”Jag jobbar för dem som vinner valen”, konstaterade en lika osentimental som erfaren kommunal chef jag träffade efter ett majoritetsskifte.

Hur skärningspunkten mellan politik och förvaltning fungerar är knappast något som medborgarna funderar särskilt mycket över. Men faktum är att det är viktigt för hur kommunen fungerar. En tydlig ansvars- och uppgiftsfördelning är en förutsättning för en framgångsrik kommun. Men det räcker inte, det måste också finnas en ömsesidig respekt. I synnerhet gäller det relationen mellan kommunstyrelsens ordförande och kommunchefen.

”Det är som att dansa hambo”, sa en gång Jan-Åke Björklund, som skaffat sig en del av sin digra chefserfarenhet i Västerås stadshus. Båda måste kunna stegen, men det gäller också att de har en känsla för dansen. Att politikern för den här dansen råder det inget tvivel om, men det måste göras med respekt för partnern.

Vad Västerås söker är alltså en god kommunal dansör som är villig att låta sig föras av Ulla Persson (S). Men som lätt anpassar stegen om hon blir utbytt. Någon som också är villig att utveckla repertoaren och som inte bara följer med utan också säger ifrån om det blir fel. Det är ett svårt jobb, men i en av landets största kommuner är det ett attraktivt jobb. En stadsdirektör har stort makt, inte minst när det gäller organisation. Idag begränsar Proaros, makten frågan är hur länge.

Texten även publicerad i VLT 27 mars 2012









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar