fredag 9 mars 2012

Ett landstingsråd i mängden?

Landstingsråd hör till politikens doldisar. Om det inte stormar alltför mycket kring sjukhusnedläggningar är det nog få som känner igen eller ens känner till namnet på dem som har ansvaret för hälso- och sjukvården där de bor. Med ett lysande undantag, Filippa Reinfeldt (M). Hon har haft en helt annan stjärnglans än kollegorna i branschen.

Blir Filippa Reinfeldt lika anonym som
andra landstingsråd när hon inte längre
är statministerfru?
Det borde bero på att hon är ytterst ansvarig för sjukvården för 2 miljoner människor och att hon är talesperson för det största regeringspartiet i vårdfrågor. Men dessvärre är det nog bara en liten del av förklaringen. Mest beror det på att hon varit en del av teamet Fredrik & Filippa som en representativ och politiskt smart statsministerfru.

Nu har detta par som bekant bestämt sig för att gå skilda vägar. Säkert är det lika trist för dem som för alla andra som kommer fram till ett sådant beslut, i synnerhet när det är barn inblandade. Det är deras problem, oss andra angår skilsmässan bara om den får politiska konsekvenser.

Ett av Filippa Reinfeldts kännetecken är att hon svårtillgänglig. Att gallra bland alla förfrågningar är säkert ett överlevnadsvillkor i hennes position. Men hennes prioriteringar har också ifrågasatts. För en tid sedan anklagades hon av en grupp journalister för att vara ett hot mot demokratin för att hon systematiskt undvek att svara på kontroversiella och besvärliga frågor om vården. Detta samtidigt som hon inte varit främmande för att baka och visa klänningar i glassiga magasin. Oppositionen har också hörts muttra om att hon inte ställer upp på debatter i sin roll som vårdpolitisk talesperson.

Intresset för den typen av debatter kommer säkert att kvarstå, liksom journalisternas strävan att pressa fram besked om konsekvenserna av hennes politik. Men frågan är om Fillippa Reinfeldt bedöms riktigt lika intressant när hon inte längre är statsministerfru. Å andra sidan kanske separationen ökar hennes politiska handlingsutrymme. Hon kan då tuffa till sig mot regeringen där ju vårdfrågorna är KD:s ansvarsområde.

Det dröjer nog ett tag innan kändisstatusen bleknar. Det finns säkert redaktioner som funderar över hur de kan få den första intervjun med Filippa Reinfeldt om hennes nya liv som ensamstående mamma. Jag håller det inte för uteslutet att hon ställer upp när hon börjar oroa sig för att hon är på väg att bli ett landstingsråd i mängden och därmed en av politikens doldisar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar